вівторок, 15 березня 2016 р.

Для учнів 11 класів, які здають ЗНО із математики

Нещодавно, Валентина  Володимирівна  Бутко, заступник  дирекора із НМР , поділилася  зі  мною цікавою  інформацією, якою я , в свою чергу,   ділюся із     вами .



ЗНО з математики 2016 року випуску: що старого та нового?
Бесіда з вчителем математики ZNOUA, учні якої поцілили у 2015 році в заповітний сектор 190+, складаючи поглиблений рівень. Саме так, поглиблений. (Хоча цьогорічні випускники, перед якими видніється це ЗНО, лише чули дзвін, що таке поглиблений рівень :) )
Давайте розпитаємо у вчителя про особливості зовнішнього тестування 2016 року, адже в ньому вмістилось і старе, і нове.


Що варто знати про цьогорічні  тести з математики?
Найважливіше те, що вони втратили свою дворівневість. Минулого року більшість складали базовий рівень, а поглиблений – ті, для кого математика – профільний предмет, і ВНЗ у своїх правилах прийому вказував саме поглиблений рівень. Втім, через те, що дуже незначна кількість українських вишів вимагала його, вирішили тимчасово від нього відмовитись.
Отож, що маємо цього року: один рівень, однак дещо видозмінений, не такий, яким він був, скажімо, у 2014 році, та й не такий, яким його очікували побачити учні у 2016. Найважливішою новинкою стали 3 письмові задачі, як це було колись у 2009 році. Письмові, маю на увазі, завдання, до яких пишеться власноруч і хід розв’язку, (що найважче), і відповідь.
Зі звичайними завданнями в цілому зрозуміло – розв’язуєш, вибираєш правильну відповідь. А як виконувати № 31-33? Як готуватись до них?


Щонайменше – треба тренуватись писати зрозумілі чіткі розв’язки. Не такі, які будуть зрозумілі вам, а всім, в першу чергу, «перевіряючим». Тому для тренування просто необхідна стороння допомога. Наприклад, друга, який також складає математику. Можна показувати йому свої письмові відповіді, прислухатись до його коментарів. Або, звичайно, викладача, який підкаже, як краще оформити, логічно та лаконічно викласти розв’язок, а також – дійти до правильної відповіді.
До речі, питання лаконічності або часу завжди гостро стоїть на ЗНО. Оскільки ти готувала вже «зірок» ЗНО з математики та й власний результат 200 балів багато про що говорить, як порадиш розподіляти час під час тестування, щоб все встигнути?


Можу запропонувати готовий план дій на 180 хвилин, які відведені на це тестування:
- Завдання 1-20
Витрачаємо 40 хвилин, або 2 хвилини на питання
- Завдання 21-24
Витрачаємо 20 хвилин, або 5 хвилин на завдання
- Завдання 25-30
Витрачаємо 30 хвилин, або 5 хвилин на завдання
- Рубіж-переносимо відповіді у бланк (10 хвилин)
- Завдання 31 (алгебра)
Витрачаємо 10 хвилин на схематичний розв'язок та 10 хвилин на перенесення у бланк
- Завдання 32 (геометрія)
Витрачаємо 10 хвилин на схематичний розв'язок та 10 хвилин на перенесення у бланк
- Завдання 33 (алгебра)
Витрачаємо 20 хвилин на схематичний розв'язок та 20 хвилин на перенесення у бланк

Більш ніж вичерпна відповідь! Впевнена, багатьом стане в пригоді такий план. А на завершення, можливо, маєш ще слушні поради?
Розповідати і радити, звичайно, можу багато. Хоча найголовніша порада учневі – тренуйся, цікався математикою і ще раз тренуйся. Став ціль в балах і йди до неї. Не хвилюйся, чим більше тренування, тим менше хвилювання.
Що ж, лаконічно та по суті, як у математиці  
Успіхів усім!

Немає коментарів:

Дописати коментар